Albufeira en omgeving

De Algarve in het kort

Gunstige ligging

De Algarve is de meest zuidelijk gelegen regio van het Portugese vasteland. De totale oppervlakte is ongeveer 5.000km2 (vergelijkbaar met Noord-Brabant). Het gebied heeft een kustlengte van ruim 200 kilometer. Door de geografische ligging heeft de Algarve een prettig Mediterraan klimaat en biedt het bezoekers maar liefst 300 dagen zon per jaar! Met een gemiddelde wintertemperatuur van 15 graden is het ook een prima overwinterbestemming. Naast het Atlantische kustgebied heeft de regio een interessant achterland met drie bergketens: Monchique, Espinhaco Cão en Caldeirão. Deze bergen bestrijken de helft van de Algarve en beschermen de kust tegen de koudere noordenwind.

 

Rijke geschiedenis

In de Algarve zijn sporen te vinden van de Romeinse beschaving, gevolgd door de Moorse en uiteindelijk de christelijke. De Algarve dankt zijn naam aan de Moren, die het land 'Al-Gharb" noemden, wat simpelweg 'het westen' betekent. Ruim zes eeuwen stond de regio onder Moors bestuur. De invloeden hiervan zijn nog overal terug te vinden in de architectuur en in de namen van de steden en de dorpen. (foto van Monchique bergketen)

 

In de dertiende eeuw werden de Moren verdreven door koning Alfons III en werd de regio onderdeel van het koninkrijk Portugal. Aan het begin van de vijftiende eeuw beleefde Portugal zijn hoogtijdagen van de ontdekkingsreizen. De beroemde ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder (Infante Dom Henrique) vertrok regelmatig vanuit Zuid-Portugal en zijn naam wordt in de kustplaatsen Lagos en Sagres nog altijd geëerd. Bezoekers worden in de deze plaatsen regelmatig aan de gouden periode herinnerd. Verder staat een trio naar Aljezur, Silves, Tavira, Castro Marim, Alcoutim, Loulé en Faro garant voor een indruk van de grootsheid van de Portugese geschiedenis, die in elk museum, kerk, fort en kasteel is terug te vinden. (foto kasteel van Silves)

 

Gastronomie

De traditionele gerechten in de Algarve bestaan uit veel vis en zeevruchten. De specialiteit van de regio is cataplana, een bouillabaisse. Kruiden en specerijen ontbreken ook niet in de regionale keuken: saffraan, paprika, laurier, koriander en meer. (Foto cataplana)

 

Stranden en achterland

De Algarve heeft meer dan 100 zandstranden, die zich uitstrekken over een lengte van meer dan 200 km. De Atlantische Oceaan is hier warmer dan elders in Portugal en dat maakt de regio erg populair. In 2016 zijn maar liefst 88 stranden beloond met de zogeheten Blauwe Vlag, een kwaliteitslabel van de Blauwe Vlag Associatie Europa (meer informatie op blueflag.global). Daarnaast hebben dat jaar ook 4 havens een blauwe vlag ontvangen.

 

In september 2017 ontving de Algarve voor het derde achtereenvolgende jaar de World Travel Award voor beste strandbestemming in Europa. In 2016 stond het prachtige Armacao de Pera Beach genoteerd in de lijst van 'Beste stranden in 2016' een ranglijst van European Best Destinations. Armacao de Pera Beach werd uit 280 Europese stranden gekozen, door ruim 10.000 internationale reizigers. 

 

Ook in de bekende Tripadvisor Travellers Choice 2016 komt de Algarve terug, met maar liefst 4 noteringen in de top-25 Beste Stranden van Europa. Op nummer 3 staat Praia de Marinha in Carveiro, op nummer 16 staat Praia Dona Ana in Lagos, Falésia Beach in Olhos d'agia is terug te vonden op nummer 18 en Praia Galé in Albufeira staat op nummer 24. Praia de Marinha in Carvoeiro is zelfs terug te vinden in de Top-25 Beste Stranden ter Wereld, op nummer 18.

 

Beste tijd om te bezoeken: mei - oktober.

 

Golf

De Algarve is de golfbestemming bij uitstek. Met een verscheidenheid aan golfbanen, die geliefd zijn om zowel de kwaliteit als de prachtige ligging, is de Algarve een favoriete bestemming voor golfliefhebbers uit heel Europa, zowel voor beginners als voor professionals.

 

Ambacht

Niemand kan de Algarve verlaten zonder enkele bijzondere souvenirs. Het handwerk en aardwerk van de regio is uniek. Hout is één van de belangrijkste producten waar ambachtslieden wel raad mee weten. In Monchique kun je de mooiste houten karren en stoelen zien, in Lagoa houten miniatuur vissersboten en in het plaatsje Aljezur worden mooie houten lepels gemaakt. De houten karren worden niet vaak meer gebruikt, maar zijn wel erg decoratief en leuk om toeristen in te vervoeren. Of ga op zoek naar het kleurrijke aardewerk, keramiek of decoratieve wandtegeltjes. Lagoa heeft alles in de mooiste kleuren blauw, Porches en Almancil hebben genoeg keus in servies en Lagos is de plek voor Algarviaanse waterkannen. Ook is men in de Algarve trots op het koper en het smeedijzer. Je kunt smederijen bezoeken en zien hoe ze de mooiste voorwerpen maken, zoals de cataplana. Je ziet hun werk ook terug in de sierlijke hekken en balkons van de Algarve.

 

Een ander souvenir dat je mee moet nemen is een prachtig geweven kleed. Het zijn nog voornamelijk vrouwen die thuis weven, maar bij het voorbereiden van de wol en het linnen helpt het hele gezin. Een mooie deken uit de Serra de Monchique is een must, of ga langs bij de weverijen in de Serra do Caldeirão of Alcoutim.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018