Culinair

Reizen en lekker eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Algarviaanse keuken vormt op culinair gebied een apart koninkrijk binnen de Portugese gastronomie. Het kustgebied is van oudsher georiënteerd op vis, schaal- en schelpdieren zoals oesters, sardines, octopus, tonijn en mosselen. In het binnenland groeien veel verschillende noten en vruchten om je smaakpapillen mee te verwennen: olijven, amandelen, vijgen, sinaasappels en nog veel meer. 

 

Een bekende lekkernij uit de Algarve is Dom Rodrigo: een in fel gekleurd aluminium verpakt pakketje, gemaakt van eigeel en amandelen. Een traditionele zoetigheid die je geproefd moet hebben. Maar er is meer! De Algarve kent vele traditionele gerechten; van groot en klein, zoet en hartig. Van het beroemde vuurwater 'Medronho' van de arbutusboom, de traditionele kip piripiri, gerookte worst en ham en diverse wildgerechten in het binnenland, tot de zoete aardappel in bijna alle lokale gerechten, vooral aan de westkust. De Algarve biedt een culinaire ontdekkingstocht. 


Cataplana

De specialiteit van de Algarve is 'cataplana'. Het geheim van dit traditionele gerecht zit hem in het gebruik van een koperen pot van Arabische origine, die ook cataplana heet en erom bekend staat de smaak en het aroma van de gerechten die erin worden bereid perfect te behouden.

 

Cataplana bestaat uit verschillende soorten vlees of vis (zeeduivel en/of hondshaai) met daarbij mosselen, aardappels, paprika's, tomaten en uien. De cataplana is een gastronomisch symbool van de Algarve geworden. Proef dit gerecht tenminste één keer tijdens een bezoek aan de regio.

 

De website www.cataplanalgarvia.pt biedt verschillende manieren om de cataplana te ontdekken, met videorecepten van acht gerenommeerde chefkoks. 

 

Voor het volgen van een cataplana workshop kunt u een email sturen naar het volgende adres: info@tertulia-algarvia.pt


Hete kip van de grill

Begin jaren zestig van de vorige eeuw bedacht José Carlos Ramires een pittige marinade voor zijn gegrilde kip, gemaakt van piri-piri uit Angola en Mozambique. Oorspronkelijk komt deze chilipeper uit Brazilië, maar Portugese zeevaarders brachten deze plant naar de Afrikaanse koloniën. Ramires mengde zijn piri-piri met olijfolie, knoflook, zeezout, citroen en andere ingrediënten. Welke ingrediënten precies, is nog altijd een geheim. Zodra de kip gemarineerd was, grilde hij het vlees boven hete kolen. Daarna hakte hij de kip in stukken. Eerst voor vrienden en toen die vriendenkring steeds groter werd in zij nieuwe snackbar. Dat het plaatsje Guia bekendstaat als franco piri-piri hoofdstad van Portugal, is zijn verdienste.

 

Uit Polvo&Pato van Jeroen Jansen


Wijn

De Algarve is een zonnige wijnregio met een flinke wijnproductie. Door het perfecte klimaat is de kwaliteit uitstekend en de interesse in de lokale wijnen groeit. 

 

De Algarve kent diverse wijngaarden en wijnhuizen waar je verschillende soorten kwaliteitswijnen kunt proeven en kopen. 

 

Er zijn vier wijnregio's in de Algarve: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. 

 

Voor de traditionele wijnen zijn de belangrijkste witte druiven de Arinto, Malvasia Fina, Manteúdo en Síria. Voor de rode wijnen zijn dit de Castelão en Negra Mole.

De jonge wijnmakers mixen veelal lokale en internationale druiven. 

 

Rondleidingen en proeverijen zijn onder andere te boeken bij:

 

 

Meer over Algarviaanse wijnen leest u hier in dit Engelstalige document.


Olijfolie en zout

De Algarve is ook een belangrijke olijfregio.

 

De lokale olijfolie is geliefd en wint regelmatig internationale awards. De olijfgaarden van Moncarapacho (Olhão) doen het bijzonder goed, aangezien de olie van Azeites Monterosa al vele malen in de prijzen is gevallen bij internationale wedstrijden.

 

Een ander heerlijk natuurproduct is het 'fleur de sel' (zeezout me fijne kristallen). Dit wordt voornamelijk gewonnen in Tavira en Castro Maria. 


Zoet

Nog ruimte over voor een toetje? De Algarve is een zoetekauw. Eén van de voordelen van het milde klimaat van de Algarve is de mogelijkheid om de belangrijkste ingrediënten van de mediterrane keuken, inclusief olijfolie, vijgen, amandelen, sinaasappelen en honing zelf te oogsten. Deze ingrediënten worden gecombineerd volgens oude recepten, sommige getest en samengevoegd achter de muren van kloosters en abdijen, en het resultaat is magisch. Het beroemdste dessert is de Dom Rodrigo, één van de Portugals culinaire wonderen, gemaakt van eidooiers, suiker en de typische amandelen.


Restaurants - onze tips

Bifa na pedra - sizzling stone

Steengrillen in Portugal. Bestel een lekkere sappige bifa na pedra, gewoon de duurste, die is het lekkerst. Die één of twee euro extra zijn het zeker waard. Bifa na pedra wordt ook wel sizzling stone genoemd, naar de steen waarop het vlees ligt te "sissen". De lekkerste in de regio eet je bij O'Leme.

Dit restaurant zit net buiten het centrum van Albufeira, in de wijk Pateo. Met de auto of taxi ben je er zo. 

(Bron: www.saudadesdeportugal.nl)

 

Onze favoriet, zeker waar het gaat om de zeer vriendelijke eigenaren!

  • O'Leme, Rua Fermando Pessoa 60, Pateo, Albufeira.

Kip piri piri

Voor gegrilde kip ga je naar Guia. De overbekende frango piri piri wordt hier al sinds 1964 geserveerd bij restaurant Ramires. Het grote geheim is de eenvoud. Je eet hier kip met of zonder piri piri, sla en frietjes. 

 

 

 


Pizza pronta

 

Pizzeria Casavostra is een mediterraan restaurant, met een focus op Italiaans eten, in een laidback-chique en eigentijdse sfeer die ervoor zorgt dat u zich thuis voelt.

Bekend om het serveren van de beste pizza's van de Algarve sinds 2003, sloot deze Italiaanse kantine zich aan bij het interieurontwerp en de lifestylewinkel Alquatro in 2011, wat resulteerde in een fantastische goed ontworpen eigentijdse ruimte, met een aangenaam terras voor het warme klimaat van de Algarve.

 

Momenteel met 22 verschillende pizza's, voornamelijk van klassieke mediterrane smaken, is dit de favoriete plek voor pizza-liefhebbers.

 

Reserveren aanbevolen!!


Hamburgers

 

Geïnspireerd door de liefde voor reizen, biedt Burgers & Bowls een moderne kijk op smaken van fantastische bestemmingen over de hele wereld, zoals Mexico, Thailand of Peru.

 

Het menu biedt moderne wereldgerechten naast de populaire, natuurlijke verfijnde burgers. Van kleine gerechten tot heerlijke verse kommen, verwacht een leuke food-ervaring in een kosmopolitische setting!

 

Allemaal bereid met zorgvuldig ingekochte ingrediënten, lokaal en scharrelvrij, waarvan veel uit onze eigen tuin. Zij kiezen alleen het beste voor u en u kunt de open keuken in actie zien om zelf te controleren!

 

Het cocktailmenu varieert van klassieke tot kenmerkende drankjes, met een focus op verse ingrediënten met seizoensfruit en kruiden uit de tuin. Ze hebben ook een mooie selectie Portugese kraftbieren en zelfgemaakte frisdranken.

 

Online reserveren mogelijk via de site.

 


Huisgemaakte ijsjes

 

Je komt het niet veel tegen in Albufeira, ambachtelijk gemaakt ijs. Je treft bij Sapori di Gelato een gevarieerd assortiment ijs, waaronder typisch Portugese smaken als bolacha Maria (biscuit) en arroz doce (rijstepap). Ook kun je hier terecht voor lekkere koffie met een crêpe of wafel.

 

Aanrader!!

 


Zoet

Ga je naar Albufeira, dan mag een bezoek aan een pastelaria niet ontbreken. Portugezen houden van zoet en hebben een uitgebreid aanbod aan taarten en marsepein.

 


Vegetarische restaurants

Hoewel vlees en vis de kern vormen van de Portugese keuken, kun je als vegetariër en veganist ook op veel locaties lekker eten. 

 

We zetten er een paar voor je op een rijtje:

Kijk ook op www.happycow.net voor meer informatie.


Sterrenrestaurant

 

Vila Joya is het enige restaurant in Portugal met twee Michelinsterren. Chef Dieter Koschina presenteert slow food op creatieve wijze. Normaal bestaat het diner uit een vast menu van zes gangen, maar het beroemde donderdagse Gala-meunu heeft er maar liefst acht! Het restaurant hoort bij het chique hotel aan het strand van Galé.


Dining out Algarve magazine

Nog een tip voor als je in de Algarve bent en uit eten wilt: het magazine Dining Out. Dit magazine wordt jaarlijks in print verspreid door de hele Algarve, maar mocht je geen gedrukt exemplaar te pakken kunnen krijgen, het is hier digitaal in te zien.