Cultuur

Zelfs voordat de Moren werden verdreven door Sancho II, doorkruisten Feniciërs, Carthagers, Grieken, Romeinen, Goten, Maghrebijnen en Mauritaniërs het land en lieten hun sporen na. Het resultaat was een onvermijdbare mix van culturen, tradities, erfgoed en kunst. De sporen van deze oude volkeren kunnen zowel aan de kust als in het binnenland gevonden worden.

Castelo de Silves - Silves

In Silves voelt het alsof je terug in de tijd gaat, dit is dan ook één van de pareltjes van de Algarve. 

 

Het kasteel is de grootste in de regio en het best bewaarde voorbeeld van de Islamitische militaire architectuur van Portugal. Het werd gebouwd in de 8e eeuw, na de Moorse inval op he Iberisch schiereiland. Het kwam pas in 1253 in Portugese handen.


Fortress - Sagres

Je kunt zeggen dat de globalisering is begonnen met de Portugese ontdekkingen. Het fort van Sagres was heel belangrijk hierin. 

 

Het ford werd gebouwd door Hendrik de Zeevaarder om de zeemannen te leiden en tevens was dit de toegangspoort tot Noord-Afrika. 

 

De prachtige omgeving van het fort, zoals Cabo São Vicente, maakt op iedereen indruk.


São José Klooster - Lagoa

De 18e eeuwse Convento de São José is het symbool van Lagoa. 

 

Dit voormalige klooster werd gesticht door de orde van de karmelieten en speelde een belangrijke rol in het onderwijzen van weeskinderen. Nu speelt dit bijzondere gebouw een rol in het culturele leven van de stad, waar allerlei events worden gehouden van tentoonstellingen to concerten en seminars. 


Markt - Loulé

Het is onmogelijk om de markt te missen als je in Loulé bent. De architectuur van het gebouw is heel anders dan alle andere gebouwen in de stad. 

Dit bijzondere bouwwerk is van begin 20e eeuw en is één van de beste plekken om lokale producten te kopen. 


Kunstgalerie van het Heilige Geest Klooster - Loulé

In het hart van Loulé is deze kunstgalerie onderdeel van het voormalige franciscanenklooster van de Heilige Geest ui de 17e eeuw. De barokke kloostergang is één van de interessante onderdelen van de locatie, dat onder andere de aarbeving van 1755 overleefde. Je voelt er de rust en vredige sfeer.


Santo António Klooster - Loulé

Nog een voorbeeld van het kloosterleven van Loulé. Het Santo António klooster werd gebouwd in 1620 en herbouwd in 1675. Sinds het vertrek van de gelovigen in 1834 werd het gebouw voor diverse doeleinden gebruikt. Het was een fabriek en een woonhuis, maar eind 20e eeuw werd de kerk herbouwd en sindsdien is het een plek voor cultuur, waar regelmatig evenementen worden georganiseerd.


Nossa Senhora da Assuncão en Gemeentemuseum - Faro

Dit voormalige klooster, gebouwd in 1519, is de plek van het het tweede museum dat ooit werd geopend in de Algarve. In 1894, op de 500e geboortedag van Infante Dom Henrique (Hendrik de Zeevaarder), opende Faro het Archeologische Museum Infante D. Henrique, opgedragen aan de held van de Portugese ontdekkingsreizen. Later werd het tot het Gemeentemuseum gedoopt. 


Lethes Theater - Faro

Dit gebouw van begin 17e eeuw werd gebouwd door de Jezuïeten van Faro. In 1855 werd het wat het nu nog is: een theater. Het werd Lethes genoemd, naar een mythische rivier met water dat de magische kracht had slechte herinneringen uit te wissen. Sindsien is deze bijzondere plek één van de centra van het culturele leven van de Algarve.


Alvores de Campos / Gemeentebibliotheek Tavira

De bibliotheek dankt haar naam aan één van de pseudoniemen van de Portugese dichter Fernando Pessao en werd gebouwd in een oude gevangenis. Alleen de gevel van de gevangenis is behouden gebleven, de cellen zijn veranderd in een moderne culturele ruimte. Sinds 2005 is dit de grootste bibliotheek van Tavira.


Kasteel - Tavira

Het kasteel van Tavira beschermde het vissersdorp tegen Noord-Afrikaanse stropers en piraten. Het fort dateert uit de 11e eeuw en is gelegen op het hoogste punt, dus je hebt er prachtig uitzicht over de stad en het omliggende nationale park. Binnen de kasteelmuren liggen goed onderhouden tuinen.


Kurk

Veel kurk vind je in de Algarve. Kurk is samen met pottenbakken en manden vlechten de bron van veel ambachten en het wordt nog steeds geproduceerd. Je vindt het veelal in de dorpen Porches, São Bras, Loulé en Alcoutim.


Parque da mina - Monchique

Maak een reis in de tijd in Monchique. Bezoek de mijn, de mendronho destilleerderij, de kinderboerderij en het woonhuis uit de 17e eeuw.

 

Klik hier voor meer informatie.