plaatsen in de omgeving

Pittoresk en uitbundig, modern en authentiek, net als heel de Alvarve zijn ook de dorpen en steden zeer divers en uitnodigend. Hieronder een overzicht van diverse plaatsen in de regio.

Albufeira

Fotocredits: Leandro Franca
Fotocredits: Leandro Franca

Bekend vanwege de mooie zandstranden, bijzondere kleuren en tinten van de rotsen en kliffen. Albufeira is wellicht de bekendste plaats in de Algarve. Dit is een plek waar mensen leven in het vakantieritme en genieten van de vele zonuren.

Hoewel de ontwikkelingen door de eeuwen heen een toeristisch centrum van Albufeira maakte, heeft de stad zijn charmante aard behouden. In de smalle en steile straatjes van het historische centrum staan nog steeds pittoreske huisjes, een betoverend Moorse boog bij Travessa da Igreja Velha en de eerste kerk van het stadje.

Alte

Alte is een pittoresk plaatsje in het binnenland van de Algarve, ten noorden van Albufeira aan de N124. Het is een typisch Algarviaans dorpje met witte huizen en smalle straatjes aan de voet van de Serra do Caldeirão. Rust uit met een drankje in één van de vele gezellige kleine café's rondom de dorpskerk. 

 

Net ten oosten van Alte bevinden zich bronnen waar het plaatsje bekend om staat, vooral het gebied rond Fonte Pequena (kleine bron) is erg mooi: een brug over het water, het begin van een serie watervallen uit de heuvels en een grasvlakte aan de oevers om te picknicken.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Faro

Faro is sinds 1756 de hoofdstad van de Algarve en daarmee de toegangspoort voor iedereen die met het vliegtuig in de streek aankomt. 

 

Een wandeling door de geschiedenis van Faro begint bij het hart van de oude stad. Daar liggen de kathedraal, het bisschoppelijk paleis  (uit de 17e eeuw) en de Arco da Vila. Buiten de stadsmuren liggen de kerken Igreja de S. Francisco (18e eeuw), Ingreja de São Pedro en Ingreja do Carmo. Zij maken het geheel van religieuze gebouwen compleet. 

 

De meest geliefde plekjes in de stad zijn de tuinen van Jardim Manuel Bívar en de elegante en levendige straat  Rua de Santo António (voetgangerszone) met talrijke winkels en restaurants. Op de gemeenschappelijke markt (Largo Sá Carneiro) zijn verse producten en kunstnijverheid-werk te vinden. 


Het uitzicht op zee en de zoutbanken vanaf de kapel Ermida de Santo António zijn ook zeker een bezoek waard.

 

 

Bij Faro free walking tours kun je dagelijks deelnemen aan een rondleiding met gids door de stad. Voor meer informatie klik je hier. 

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Lagos

Lagos betekent 'meer' in het Arabisch en biedt alles wat je nodig hebt om van een heerlijke strandvakantie te genieten. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven in het 19.000 inwoners tellende stadje.

 

Tijdens een wandeling door de straten van het historische centrum proef je de charme van de eeuwenoude stad. De kerk Ingreja de Santo Antonio doet verrassen het met haar interieur van verguld houtsnijwerk en azulejos. Het Museum Municipal ernaast bezit interessante archeologische vondsten en een collectie sacrale kunst. 

In Lagos bevindt zich de eerste slavenmarkt van Europa, een indrukwekkende markt waar vroeger de eerste slaven uit Europa werden doorverkocht.

 

Op zoek naar het beste uitzicht over de stad? Beklim de oude stadsmuren voor een panoramisch uitzicht over de stad, de baai en de heuvels van de Serra de Monchique.

 

Lagos ligt ongeveer 35 kilometer ten oosten van Kaap Sint-Vincent: het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vastenland. Lands de prachtige kustlijn tref je Ponte Piedada, een reusachtige rotsformatie uitgehold door de zee. De felle oker gele en rode kleuren van de rots vormen een schitterend contrast met de kristalblauwe zee. Met een boot vanaf het water is dit natuurverschijnsel het best te aanschouwen.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Loulé

Eén van de leukste historische plaatsjes van de Algarve met tal van interessante overblijfselen is Loulé.

Het middeleeuwse kasteel, restanten van de oude stadsmuur, smalle witte straatjes, talloze kerken en kloosters en de minaret van een oude moskee bepalen het beeld van het stadje.

Loulé heeft een gezellig centrum waar je heerlijk kunt ronddwalen door de smalle steegjes en waar je je kunt laten verrassen door leuke oude huisjes, binnentuinen en kapelletje. Een bezoek aan de markt, gebouwd in Moorse stijl uit begin 20e eeuw, mag niet ontbreken. Hierover lees je hier meer. 

Ga ook naar het Praia da República en zie een overdadige rijkdom van het verleden.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Monchique

Fotocredits: Angelique Aertssen
Fotocredits: Angelique Aertssen

Monchique, één van de hoogst gelegen dorpjes van Portugal, ligt ongeveer vijftien kilometer landinwaarts in de Algarve. Het staat, met zijn natuurlijke bron, vooral bekend als welles-oord. 

 

Het dorpje kenmerkt zich door straatjes met hobbelige kinderkopjes die zich omhoog slingeren richting de berg.

 

Het is een mooi dorp met veel 18e en 19e-eeuwse huizen. Het centrale plein is erg sfeervol met zijn fonteinen en mooie bloemperken. Alleen al de rit naar boven, door de prachtige natuur, is een bezoek aan Monchique meer dan waard.

 

Hoogste punt: Foie

Het hoogste punt van de Algarve , de 902 meter hoge berg Foie, ligt op een steenworpafstand van Monchique. Vanaf dit punt heb je een fenomemaal uitzicht over de Algarve en de oceaan. Aan de andere kant kun je op heldere dagen zelfs Lissabon zien liggen.

 

In Monchique en omgeving zijn veel wandelroutes te vinden. Meer informatie vind je hier onder de kop 'wandelen in de Algarve".

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Olhã0

Op ongeveer acht kilometer van Faro ligt het vissersdorp Olhão. Het dorpje ligt aan het natuurgebied Ria Formosa.

 

De oude stad werd gebouwd door zeemannen en vissers, die zich lieten inspireren door de Moorse bouwstijl van het nabije Afrika. 

 

Vanaf de Ingreja Matriz, het hoogste punt van de stad, onthult zich de verborgen betovering van Olhão. Honderden huizen hebben hun dak voorzien van een dakterras, een typerende 'acoteia' voor de Algarve. 

 

Laat je betoveren door de kleurrijke sfeer van de lokale markt waar verse vis, groenten en fruit uit het binnenland van de Algarve worden verkocht. 

 

Een bezoek aan Olhão wordt het best afgesloten langs de kade, door de tuinen en langs de terrasjes.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Sagres

Sagres is een plaats in het westen van de Algarve, bij Kaap Sint-Vincent, het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vastenland. De naam van het dorp is afgeleid van 'Sagrado' wat heilig betekent.

 

De haven van Sagres is persoonlijk door Hendrik de Zeevaarder gesticht.

 

De natuurlijke schoonheid van de stranden, de hoge klippen die direct in contact staan met de zee en de rijkdom van het lokale historische erfgoed zijn de belangrijkste kenmerken rond deze regio. Tevens biedt Sagres het begin- en eindpunt van twee belangrijke routes die de Algarve doorkruisen: Rota Vicentina en Via Algarviana.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Silves

Photocredits: Angelique Aertssen
Photocredits: Angelique Aertssen

 

Gelegen op een heuvel van het gebergte Serra de Monchique, dankt de stad Silves haar stichting en ontwikkeling aan de rivier Rio Arade. Een belangrijk communicatiekanaal dat al volkeren trok tijdens het IJzeren tijdperk, 3000 jaar voor Christus. 

 

Silves was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabische bezetting. Hieraan heeft de stad zijn statige herenhuizen en indrukwekkende rode kasteel te danken. Het kasteel wordt beschouwd als het mooiste islamitische militaire bouwwerk in Portugal en het is ook het grootste van de Algarve. De torens en de vestigingsmuren dienden als verdediging van het grondgebied. Tegenwoordig zijn het uitstekende uitkijkpunten over de velden met sinaasappelbomen aan de oevers van de rivier Aurade.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018

Tavira

Tavira is een stad en gemeente in het Portugese district Faro. De stad ligt zo'n 20 kilometer van de Spaanse grens en 30 km van Faro.

 

Het prachtige stadje ligt aan de rivier de Gilão en wordt ook wel het Venetië van de Algarve genoemd. Over de rivier loopt een oude Romeinse brug. Deze brug verbindt de twee gedeeltes van het stadje. Aan weerszijde van de rivier vind je mooie oude huizen met de voor Tavira zo kenmerkende puntdaken. Deze kom je elders in de regio niet tegen. 

 

De tuin Jardim do Coreto ligt in het meest levendige deel van de stad en is zeker een bezoekje waard. Hier komen vele mensen een ijsje eten of verfrissing zoeken. Vooral 's avonds zorgen allerlei evenementen voor nog meer vertier in dit stadsdeel. 

 

Het mooiste uitzicht over de stad is te vinden vanaf de toren van het kasteel. Hier heb je zicht over de golvende daken, de koepels van de kerken, de rivier en de zoutpannen, met aan de horizon de blauwe lijn van de zee.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018