Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve. De meeste toeristen die naar de Algarve komen zien alleen de luchthaven van Faro. Jammer, want Faro heeft veel te bieden.

 

Een wandeling door de geschiedenis van Faro begint bij het hart van de oude stad. Daar liggen de kathedraal, het bisschoppelijk paleis  (uit de 17e eeuw) en de Arco da Vila. Buiten de stadsmuren liggen de kerken Igreja de S. Francisco (18e eeuw), Ingreja de São Pedro en Ingreja do Carmo. 

 

De meest geliefde plekjes in de stad zijn de tuinen van Jardim Manuel Bívar en de elegante en levendige straat  Rua de Santo António (voetgangerszone) met talrijke winkels en restaurants. Op de markt (Largo Sá Carneiro) zijn verse producten en kunstnijverheid-werk te vinden. 


Het uitzicht op zee en de zoutbanken vanaf de kapel Ermida de Santo António zijn ook zeker een de moeite waard.


Bezienswaardigheden

Cidade Velha

Cidade Velha, wat oude binnenstad betekent, bestaat uit eeuwenoude straatjes  en mooie gebouwen. En tussen al dit moois vind je tal van barretjes en restaurantjes met lokale gerechten.


Arco da Vila

Het centrum wordt in zijn geheel omsloten door een oude stadsmuur met meerdere stadspoorten die toegang geven tot de oude binnenstad. De meest bijzondere is de Arco da Vila, een bijzondere boogpoort uit de 19e eeuw. 

 

Boven de poort zie je standaard een paar ooievaarsnesten, net als verderop in stad overigens.


Sé de Faro

Als je door de oude binnenstad van Faro slentert, kom je deze kathedraal vanzelf tegen. Deze werd in 1251 gebouwd na de christelijke herovering van de stad op de plaats waar vroeger een moskee stond.

De kerk is niet zo groot en sober aan de buitenkant. Binnenin tref je echter één van de meest opmerkelijke interieurs uit de 17e en 18e eeuw in de Algarve. 

 

Klik hier voor meer informatie: https://www.visitportugal.com/nl/content/se-catedral-de-faro


Capela dos Ossos

Achter de Igreja de Nosso Senhora do Carmo vind je de Capela dos Osso: jawel een pottenkapel.

 

De bottenkapellen van Portugal  zijn gebedshuizen waar het plafond en de muren geheel of gedeeltelijk zijn beplakt met menselijke resten. Niet zomaar in in het wilde weg beplakt, maar zeer gestructureerd in mooie patronen. 

Bottenkapellen dienden er toe om de levenden te wijzen op de kwetsbaarheid van het leven en de vergankelijkheid van de materiële wereld. 

 

Deze kapel in Faro werd in 1812 gebouwd. De botten werd opgegraven van overvolle begraafplaatsen en zijn afkomstig van monniken. De kapel is bekleed met de botten van ongeveer 1.245 monniken en de beenderen sieren de muren en plafonds in nette geometrische patronen.

 

Bij de ingang van de kapel staat: "Nos ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos" wat zoiets betekend als "wij wiens botten u hier ziet, wachten op de uw". Het is een herinnering dat het leven vergankelijk is en dat iedereen op een dag ook tot enkel botten zal vergaan.

 

Een beetje luguber, maar zeker een must see!

 

Bron: 

https://saudadesdeportugal.nl/bottenkapel-portugal/


Lethes theater

Dit gebouw van begin 17e eeuw werd gebouwd door de Jezuïeten van Faro. In 1855 werd het wat het nu nog is: een theater. Het werd Lethes genoemd, naar een mythische rivier met water dat de magische kracht had slechte herinneringen uit te wissen. Sindsien is deze bijzondere plek één van de centra van het culturele leven van de Algarve.


Mercado Municipal de Faro

Het moderne overdekte marktgebouw van Faro is een geweldige plek om te wandelen, mensen te kijken, verse producten te kopen, op een terras te zitten met een kopje koffie of te lunchen in een van de verschillende restaurants.

 

Het marktgebouw is gunstig gelegen in het centrum van de stad en biedt een grote ondergrondse parkeergarage.

 

Largo Dr. Francisco Sa Carneiro 52

8000-233 Faro, Portugal

 

Klik hier voor de website van de markt.


Nossa Senhora da Assuncão en Gemeentemuseum

 

Dit voormalige klooster, gebouwd in 1519, is de plek van het het tweede museum dat ooit werd geopend in de Algarve. In 1894, op de 500e geboortedag van Infante Dom Henrique (Hendrik de Zeevaarder), opende Faro het Archeologische Museum Infante D. Henrique, opgedragen aan de held van de Portugese ontdekkingsreizen. Later werd het tot het Gemeentemuseum gedoopt. 


Eten en drinken

Aperitivo Bar

In navolging van de "finger food" -stijl, kunnen gasten hier genieten van een breed assortiment drankjes bij de snacks. Probeer de

zelfgemaakte vermouths, uitstekende wijnen, zelfs handgemaakt bier natuurlijk en natuurlijk moet je de cocktails hier niet missen.

 

Rua Conselheiro Bivar 51

8000-255 Faro

+351 968623858

apetitedeviver@gmail.com

 

Klik hier voor de website, menukaart en het reserveren van een tafel.A Venda

Het is even zoeken, maar zeker de moeite waard! Er worden hier pesticos (Portugese tapas) en andere lekkernijen geserveerd. 

 

Reserveren aanbevolen!

 

 

R. do Compromisso, 60 

8000-252 Faro (stad)

+351 289 825 500

 

Klik hier voor meer informatie en menukaart.


Burgers and Bowls

"Ons doel bij Burgers & Bowls is om de beste hamburger of kom te maken die je ooit hebt gegeten. En we weten hoe we dat moeten doen. Met verse en gezonde ingrediënten, en met liefde en genegenheid. Van het vlees dat we grillen tot de vis die we serveren, onze prioriteit is om een smaakreis te garanderen."

 

Burgers & Bowls heeft twee vestigingen: één in Faro en één in Almancil.

 

Largo Pé da Cruz 30

Faro

+351 289 154 313

hello@burgersandbowls.pt

 

Reserveren kan via de site en Facebook:

https://www.burgersandbowls.pt

https://www.facebook.com/burgersandbowls.pt/


Leuk om te doen

Faro Free Walking Tours


Rondom Faro

Markten

  • Maandelijkse markt in Estói: in de buurt van de voedselmarkt ("Mercado Abastecedor") op de 2e zondag van elke maand

Palacio de Estói

De trots van Estoi is het Palaico de Estói. Dit roze paleis in rococostijl is gebouwd in 1880 en nu een poussada waar je kunt overnachten of iets kunt drinken. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht richting Faro en de kust. De tuinen zijn aangelegd in Versailles-stijl met klassieke standbeelden. 


Romeinse opgravingen Milreu

De opgravingen Ruins of Milreu tonen de overblijfselen van een rijke Romeinse villa.

 

Deze Romeinse ruïnes liggen 900 meter ten westen van Estói en zijn zo groot en imposant dat ze oorspronkelijk als een stad werden beschouwd. De villa, bewoond rond de 1e eeuw na Christus, heeft de karakteristieke peristyle vorm, met een galerij met kolommen rond een binnenplaats. Het hoogtepunt is de tempel gewijd aan een watergod, de vismozaïeken en het voormalige centrale zwembad.

 

Bij de ingang is een klein museum met een maquette van de tempel in zijn glorietijd.

 

De vismozaïeken in de badkamers (ten westen van de binnenplaats van de villa) bieden een glimp van de vroegere glorie van de villa. De overblijfselen van de badkamers omvatten ook het apodyterium (kleedkamer; let op de gebogen nissen en banken voor kleding en postbadmassage) en het frigidarium, dat een marmeren wastafel had om koud water vast te houden om af te koelen na een bad.

Andere luxe waren ondergrondse verwarming en marmeren sculpturen (nu te zien in het Museu Municipal van Faro).

 

In de 6e eeuw werd de tempel omgebouwd tot een kerk en werd een klein mausoleum toegevoegd, en in de 8e eeuw werd het omgebouwd tot een moskee. In de 10e eeuw stortte het in, mogelijk als gevolg van een aardbeving, en werd de site verlaten. In de 15e eeuw werd een boerderij gebouwd op de verlaten site (het huis, veel gewijzigd, is er nog steeds vandaag).

 

Een aanrader voor een kort bezoek.


Ria Formosa en Ilha de Faro

Wanneer je met het vliegtuig naar de Algarve gaat, dan valt vast Ria Formosa op. Dit 60 kilometer lange labyrint van eilandjes, uiterwaarden en zandbanken ligt namelijk vlak voor Faro, waar ook de luchthaven is. Bij aankomst in het luchtruim boven Faro is dit natuurgebied meestal prachtig te zien. Maar ook vanaf de grond is Ria Formosa het bekijken waard. Hier vindt u namelijk een verrassend aanbod aan flora, fauna en schitterende stranden.

 

Ria Formosa bestaat uit twee schiereilanden, vijf eilanden en veel water. Het is een wetland dat vol leven zit en dat sinds 1987 de status van natuurpark heeft gekregen. Het 18.000 hectare grote gebied strekt zich uit voor de kust van de Algarve. Ria Formosa begint bij Praia do Garrão (Vale do Lobo) en eindigt bij Praia da Manta Rota (Vila Nova de Cacela). Tussen deze twee stranden liggen een aantal plaatsen dicht bij of aan de kust, waaronder Olhão, Tavira en natuurlijk Faro. Dit zijn ook de locaties van waaruit je het natuurgebied het beste kunt bereiken. Een goede reden dus om als natuurliefhebber een vakantiehuis bij één van deze steden te boeken. In Ria Formosa kun je namelijk allerlei interessante vogelsoorten tegenkomen, zoals lepelaars, purperkoeten en de geliefde flamingo. Daarnaast komen er nog circa honderd andere vogelsoorten voor. Bovendien valt er behalve in de lucht of op het land ook in het water bijzondere natuur te zien. Zo is Ria Formosa de thuisbasis voor zoetwaterschildpadden en een grote populatie zeepaardjes.

 

Er zijn allerlei manieren om Ria Formosa te ontdekken. Je kunt zelf te voet of per fiets het natuurgebied verkennen. Maar interessanter is het om met een gids mee te gaan, zodat je van alles te weten komt over de flora en fauna in het park. Verder zijn er georganiseerde boottochten in allerlei soorten en maten. Zo kun je de vogels bekijken uit een traditionele vissersboot of vanaf het dek van een flitsende catamaran.

 

Ria Formosa is bovendien een ideale plek om lange strandwandelingen te maken of om te luieren op het strand. Ga hiervoor per boot naar één van de eilanden van het natuurpark waar je eindeloze zandstranden vindt. Of doe iets heel anders. Ga naar het mooie witte dorp Cacela Velha en bezoek er de hooggelegen burcht. Hier vanaf heb je een grote hoogte een schitterend uitzicht op Ria Formosa. Maar anders dan vanuit het vliegtuig ruikt je nu de zee, hoor je de watervogels en ervaart je dit prachtige natuurgebied echt!

 

Bron: https://www.portucasa.nl/weblog/post/ria-formosa-zeepaardjes-en-eindeloze-zandstranden