Monchique

Monchique, één van de hoogst gelegen dorpjes van Portugal, ligt ongeveer vijftien kilometer landinwaarts in de Algarve. Het staat, met zijn natuurlijke bron, vooral bekend als wellness-oord. 

 

Het gezellige centrum heeft door de vele smalle straatjes en pittoreske dorpscafé's nog een ouderwetse sfeer. 

 

Het is een mooi dorp met veel 18e en 19e-eeuwse huizen. Het centrale plein is erg sfeervol met zijn fonteinen en mooie bloemperken. Alleen al de rit naar boven, door de prachtige natuur (die zich gelukkig snel hersteld na de recente bosbranden), is een bezoek aan Monchique meer dan waard

 

In Monchique en omgeving zijn veel wandelroutes te vinden. De gemeente Monchique heeft een zestal zeer gevarieerde wandelingen uitgezet. Meer informatie vind je hier onder de kop 'wandelen in de Algarve".


Bezienswaardigheden

Igreja de Matriz

De Ingreja de Matriz is gebouwd in de 16e eeuw. De kerk heeft veel schade opgelopen tijdens de aardbeving van 1755, maar is opnieuw opgebouwd.

 

Erg mooi is het portaal in Manuel-stijl: in steen uitgehouwen scheepstouwen en slingerplanten uit de tijd van de Portugese ontdekkingsreizigers.

Het koor, met het vergulde altaarstuk uit de 18e eeuw, heeft in zijn boog twee engelen die elk de zon en de maan vasthouden. Dit beeld geeft ook de naam aan de kerk.


Convento Nosso Senhora do Desterro

Convento de Nossa Senhora do Desterro (Onze-Lieve-Vrouw van Ballingschap) was ooit een Franciscaans klooster. Tijdens de aardbeving van 1755 is het klooster grotendeels verwoest. Nog steeds is het klooster in slechte staat maar daardoor pittoresk. Hoog aan de voorgevel hangt een wit bord met daarop in vlammend-rode letters “Dame a mão estou a cair”: geef mij de hand, ik val ... Is dat een schreeuw om restauratie?

 

De legende achter dit klooster is in ieder geval een mooi verhaal. Twee zeevaarders in nood beloofden elkaar een kerk te bouwen op de plaats die zij als eerste vanaf zee zouden zien. Die plek biedt nu nog steeds een prachtig uitzicht over Monchique.

 

Volg de borden vanuit het centrum naar deze plek. Het is een flinke wandeling naar boven en niet bereikbaar met de auto.


Eten & Drinken

Café Vintage

Klein maar fijn restaurantje. Ze serveren hier o.a. heerlijke tapas.

 

Adres: R. do Dr. Samora Gil

8550-422 Monchique

Telefoon: +351 924 382 156


Medronho - vuurwater uit de Algarve

Aguardente de Medronhos of kortweg medronho is een gedestilleerde drank uit de Algarve, gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom.

 

Medronho  is een harde, stekelige vrucht.  Naarmate het medronho-fruit rijpt, gaat de kleur van groen naar geel, verder naar oranje en krijgt dan uiteindelijk naar een mooie, dieprode kleur. De vrucht wordt tussen september de december geplukt.

Je kunt de medronhos zo van de boom eten, maar de vruchten worden ook gebruikt in taarten en jam.

 

Het meest wordt de vrucht gebruikt voor het maken van de alcoholische drank medronho. Een goede medronho is transparant en ruikt en smaakt naar de vrucht. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld tussen de veertig en zestig procent. Vandaar dat dit drankje ook wel vuurwater wordt genoemd. 


Leuk om te doen

Semana Santa

Ben je in de week voor Pasen in de regio? Kom dan in deze periode naar Monchique en beleef samen met de Portugezen de Semana Santa. De feesten beginnen op heilige donderdag met een heilige processie met kaarsen en paasgezang. De feestelijkheden duren tot en met eerste Paasdag.


Feira do Presunto

Als je van gezouten vlees en alle traditionele dingen in de Algarve houdt, dan is Monchique's Feira do Presunto de place to be.

 

De beurs is een van de meest populaire jaarlijkse evenementen in Monchique en keert jaarlijks terug in juli.

 

Er zijn tientallen kraampjes met alle soorten "presunto", de beroemde droge ham van Portugal. 

 

 


Magusto

Ben je rond 11 november in Monchique, ga dan naar het Magusto-feest dat ter ere van Sint Maarten (São Martinho) wordt gevierd.

 

Het feest Magusto wort geassocieerd met een interessant verhaal. Op een koude en regenachtige dag reed een Romeinse soldaat genaamd Martinho (die later bekend zou staan als São Martinho) te paard toen hij een spaarzaam geklede dakloze man passeerde. Martinho had hem niets te geven, maar in plaats daarvan sneed hij zijn eigen cape in tweeën en gaf de helft aan de man die het ijskoud had. Volgens de legende stopte het op dat moment met regenen, scheidden de wolken en werd de lucht blauw. Tot op de dag van vandaag, als het in Portugal een warme zonnige dag is, noemen de Portugezen dit Verã de São Martinho (zomer van de heilige Martinhão).

 

Op deze dag eten de kinderen filhós (traditionele gefrituurde zoete broodjes) en de ouderen doen zich tegoed aan gepofte kastanjes. Ook gaat de mendronho in het rond.


Rondom Monchique

Serra da Monchique

Serra da Monchique, oftewel het Monchique gebergte: een schitterende wandelbestemming in de Algarve-binnenlanden! 

De Serra de Monchique heeft twee bergtoppen: Foia (905 meter), het hoogste punt van de Algarve, en Picota (775 meter). Tussen deze twee bergtoppen ligt het pittoreske bergstadje Monchique.

 

De complete Serra de Monchique is beschermd natuurgebied en barst van de flora en fauna. Het gebied wordt ook wel 'de tuin van de Algarve' genoemd en heeft volop wandelpaden.


Hoogste punt van de Algarve

Het hoogste punt van de Algarve , de 902 meter hoge berg Foie, ligt op een steenworpafstand van Monchique. Vanaf dit punt heb je een adembenemend uitzicht over de Algarve en de oceaan. Aan de andere kant kun je op heldere dagen zelfs Lissabon zien liggen.

 

Neem warme kleding mee, het kan hier erg koud zijn en in de winter kan het hier zelfs vriezen!


Caldas de Monchique

Ten zuiden van Monchique ligt Caldas de Monchique, beroemd om zijn thermale bronnen. Het Jugendstil-kuuroord is gelegen in een weelderig groene vallei met stromende bronnen. Het is reeds sinds de Romeinse tijd beroemd om zijn geneeskrachtige waterbronnen met een temperatuur van ongeveer 33°C. Nu nog steeds wordt het water gebruikt om te kuren.