Olhão

Op ongeveer acht kilometer van Faro ligt het vissersdorp Olhão. Het dorpje ligt aan het natuurgebied Ria Formosa.

 

Het oude centrum aan de havenkant kenmerkt zich vooral door de Moorse bouwstijl met smalle steegjes, de kubusvormige, witgekalkte huisjes, gestapelde terrassen en traditionele schoorstenen. Lopend door de kronkelende straatjes kom je veel leuke winkels en pleintjes met terrassen tegen. 

 

Vanaf de Ingreja Matriz, het hoogste punt van de stad, onthult zich de verborgen betovering van Olhão. Honderden huizen hebben hun dak voorzien van een dakterras, een typerende 'acoteia' voor de Algarve. 

 

Laat je betoveren door de kleurrijke sfeer van de lokale markt waar verse vis, groenten en fruit uit het binnenland van de Algarve worden verkocht. 

 

Een bezoek aan Olhão wordt het best afgesloten langs de kade, door de tuinen en langs de terrasjes.

 

Bron: Turismo de Algarve - mediakit 2018


Vismarkt van Olhão

Olhão heeft de grootste haven in de Algarve en de visserij is erg belangrijk. Dat zie en merk je overal. 

 

Aan de kade staan de bijzondere rode markthallen met de traditionele markt. Hier vindt je allerlei soorten vis, schaal- en schelpdieren die dagelijks vers worden aangeboden.

 

Je kunt er elke ochtend, behalve op zondag, terecht.

 

Naast de vismarkt is er ook nog een afzonderlijke fruit, & groentemarkt. 

 

In de buurt vind je veel restaurantjes om de lokale visgerechten te proeven. 


Street art

De historie en traditie van de visserij zie je goed terug in de prachtige muurschilderingen bij largo da Fábrica Velha. Deze streetart is gebaseerd op oude foto's en veel locals herkennen zichzelf of hun familie hierin.


Strand en eilandjes

Olhão zelf heeft geen strand, maar wel een lange boulevard en twee aanlegplaatsen voor veerboten naar de eilanden Armona, Culatra en Farol. Op deze eilandjes heb je heerlijke, lange zandstranden met strandtentjes en verhuur van ligbedjes.

 

De boottocht duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van het gekozen eiland. 

 

De eerste aanlegplaats ligt iets voorbij de markthallen bij de haven. Je kunt hier ook je tickets kopen. De andere plek om de ferry te pakken is tegenover het Real Marina Hotel&Spa.