Stranden

 

Wat kunnen we zeggen over de meer dan 100 zandstranden die de Algarve op de toeristische kaart heeft gezet? De stranden bieden mogelijkheden in overvloed: surfen, bodyboarden, waterskieën, windsurfen, kitesurfen, parasailing, georganiseerde boottochtjes, sportvissen, waterfietsen of kajakken, beachballen, enorme zandkastelen bouwen, een boek lezen of gewoon een duik nemen in het water van de Atlantische Oceaan.

 

In de Algarve vind je allerlei soorten stranden. In de westelijke punt zijn er Sagres en Costa Vicentina (Vicentina kust), rotsachtig met golven, een waar paradijs voor surfers. Hier kun je ook de beroemdste zonsondergang in Europa aanschouwen, bij Kaap St. Vincent.

 

Richting het oosten liggen beschutte stranden, omgeven door bizarre kliffen en machtige schaduwen, geweldig voor watersporters. Het levendige blauwe water en de kleurrijke kliffen volgen je helemaal tot aan het oostelijke deel van de Algarve. Grote stukken wit zand domineren het landschap in het oosten, waar ondiepe rustige zee een perfecte match is voor gezinnen met kinderen.

En als je een romantische boot wilt nemen naar verlaten eilanden, die niet toegankelijk zijn met de auto of zelfs te voet, dan is Ria Formosa je bestemming. 

 

Er wachten meer dan 100 stranden op je. Genoeg redenen om tijdens uw verblijf in Albufeira het strand op te zoeken. 

 

Hieronder geven wij een aantal suggesties voor stranden die tijdens uw verblijf in Albufeira zeker het bezoeken waard zijn.

Praia de São Rafael

Photocredits: Angelique Aertssen
Photocredits: Angelique Aertssen

Praia São Rafael is een iconisch strand in de buurt van Albufeira. Het strand staat bekend om zijn prachtige rotsformaties. Volgens TripAdvisor is Praia São Rafael een van de beste dingen om te doen in Albufeira. Als u in de Algarve bent, moet u dit strand een bezoekje brengen.

 

Het strand

 

Praia São Rafael wordt omringd door prachtige rood / oranjekleurige kliffen. Dit maakt het een spectaculair strand, met epische uitzichten. Het strand is vrij zanderig en het zand heeft een fijne gouden kleur.

 

Tijdens de zomer is het strand in principe verdeeld in twee delen: het gedeelte met ligbedden (aan de linkerkant) en het gedeelte waar u uw eigen parasol kunt meenemen (aan de rechterkant).

 

In de zomer kan het strand behoorlijk druk zijn. Het is echter meestal mogelijk om plekken met minder mensen te vinden. In ieder geval is het strand minder druk dan verschillende andere stranden in de buurt van Albufeira. Het strand ligt ver genoeg van Albufeira om minder bezoekers aan te trekken dan de stranden van de belangrijkste steden, maar is tegelijkertijd dicht genoeg bij de stad om alle faciliteiten te hebben die u zich maar kunt wensen. Veel mensen bezoeken overdag Praia São Rafael en 's avonds dineren ze in Albufeira.

 

Aan de linkerkant van het strand kunt u paddleboards en kajaks huren. Ze hebben ook, indien nodig, instructeurs.

 

Zonsondergang

 

Elke avond staat er een prachtige zonsondergang op de top van de kliffen. Als je in de buurt bent, bekijk dan zeker de zonsondergang vanaf hier.

 

Zwemmen en snorkelen

 

De zee is hier heel helder en het water heeft een goede temperatuur (vooral in de zomer). Dit maakt Praia São Rafael een geweldig strand voor zowel zwemmen als snorkelen. Je zult verschillende kleine vissen in het water kunnen zien. Zorg er dus voor dat je je snorkelset naar dit strand brengt! 

 

Kijk uit voor de sterke stroming, vooral aan de linkerkant van het strand. Het kan op sommige dagen vrij krachtig zijn, dus wees voorzichtig. Pas ook op voor de rotsen in het water. Het kan vrij gemakkelijk zijn om jezelf te verwonden tegen deze rotsen.

 

Praia da Falésia

Photocredits: Leandro Franca
Photocredits: Leandro Franca

Stel je voor dat de Grand Canyon op een strand zit. Welkom in Praia da Falésia. Het geliefde strand wordt gekenmerkt door zijn ongelooflijke rode kliffen. In feite is de vertaling van het strand Beach of Cliffs. Bovendien is deze schoonheid meer dan 6 kilometer lang. Het strand van Falésia strekt zich uit van Vilamoura in het oosten tot aan Olhos de Água (in de buurt van Albufeira) in het westen. Zelfs als u geen strandliefhebber bent, is dit strand zeker een bezoek waard. Volgens Tripadvisor is Praia da Falésia een van de beste stranden ter wereld.

 

Prijswinnend strand

 

In 2018 werd Praia da Falésia beschouwd als het belangrijkste strand van Portugal, het derde beste strand van Europa en het nummer 12 beste strand ter wereld door TripAdvisor. Reizigers prijzen het strand vanwege zijn schoonheid en diversiteit. De oranje rotsen contrasteren met groene dennen en donkerblauwe luchten maken dit een van de meest memorabele stranden in Portugal. Praia da Falésia is een zeer schoon strand, wat een van de redenen is dat het altijd de Blue Flag Beach-titel heeft verdiend.

 

Schoon strand

 

Het strand bestaat uit twee delen, die nogal van elkaar verschillen:

 

De westkant (bij Olhos de Água) staat bekend om de hoge rode kliffen. Dit deel van het strand wordt ook wel Açoteias genoemd.

 

De oostkant (richting Vilamoura) heet Alfamar, vernoemd naar het Alfamar Beach & Sport Resort. Dit deel heeft lagere kliffen. Hoe meer je naar het oosten loopt, hoe lager de kliffen worden. Het strand aan de oostkant is erg groot en de wateren zijn ondiep. Dus, vooral tijdens eb, kunt u misschien 50 meter lopen in het water, waardoor het strand bijzonder geschikt is voor kinderen. Op dit deel van het strand zijn allerlei watersporten te doen, zoals paragliden, duiken en een surfschool. Je vindt hier uitstekende strandrestaurants.

 

  

Praia da Galé

Praia da Galé is een verborgen schat in de buurt van de stad Albufeira. Dit prachtige gouden strand ligt 4 kilometer ten westen van Albufeira en bevindt zich tussen Albufeira en Armação de Pêra. Hoewel er veel restaurants en faciliteiten in de buurt zijn, heeft het strand nog steeds een soort van onontwikkeld gevoel. Het strand is een aangename ontsnapping aan de drukke stranden in de buurt van Albufeira.

 

Twee delen: oost en west

 

Het strand bestaat eigenlijk uit een oostelijk deel (west) en westelijk deel (oeste). Het westelijke deel van het strand is breed en open, terwijl de oostkant van het strand smaller is en wordt gekenmerkt door rotsformaties.

 

Oostzijde

 

De oostkant (die zich aan de linkerkant bevindt als je naar de zee kijkt) wordt gekenmerkt door stenen. Je kunt veel fossielen in de rotsen vinden. Aan deze kant van het strand, de zee is vrij ondiep en er zijn natuurlijke plassen in het water, tussen de rotsen. Dit maakt dit deel van het strand met name geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Aan de oostkant van het strand kun je ook grotten bezoeken.

 

Westzijde

 

De westkant van Praia da Galé strekt zich uit over enkele kilometers. Dit maakt dit deel van het strand geweldig voor lange wandelingen langs de zee. Je kunt helemaal naar praia de Armação de Pêra lopen. 

 

Aan de westkant van Praia da Galé kunt u ook vele watersporten beoefenen, zoals surfen of jetskiën. Er zijn verschillende strandbars en restaurants op het strand, dus u kunt onderweg een kleine tussenstop maken. U kunt hier ook ligbedden huren. Houd er rekening mee dat het strand direct voor de restaurants drukker is. Als u wat meer ruimte wilt, moet u niet voor een restaurant zitten.

 

Wandelen door de duinen

 

Nadat u uw auto heeft geparkeerd, is er een lange promenade die u naar Praia da Galé brengt. De promenade neemt je mee door de duinen. De duinen aan de voorkant van het strand zijn beschermd door het milieu. Het westelijke deel van het strand is ook geweldig om door de duinen en moerassen te wandelen. Je zult hier veel verschillende planten en vogels zien. Je kunt hier gemakkelijk 2 of 3 uur wandelen door de duinen. Deze wandeling is gemakkelijk te doen en wordt aanbevolen.

Praia dos Pescadores

Praia dos Pescadores is een stadsstrand voor het oude centrum van Albufeira. Vanwege de ligging is het een van de meest bezochte stranden in Albufeira.

 

Het strand

Praia dos Pescadores vormt eigenlijk één groot strand, samen met Praia do Túnel. Deze stranden liggen het dichtst bij het oude centrum van Albufeira. De uitstekende klif in het midden van het strand scheidt Praia dos Pescadores van Praia do Túnel, met Praia dos Pescadores in het oosten (aan de linkerkant) en Praia do Túnel in het westen (aan de rechterkant). In het oosten wordt Praia dos Pescadores begrensd door Praia do Inatel. Praia dos Pescadores is ongeveer 225 meter lang. Tijdens laag water is het meer dan 100 meter breed.

 

Het zand op het strand is fijn en goudkleurig. Het is zacht op sommige onderdelen en moeilijker op sommige andere delen. Je zult veel schelpen tegenkomen op dit strand. Sommige van deze schelpen zijn gebroken, wat je voeten kan beschadigen. Het is een goed idee om met schoenen of slippers op het strand te lopen.

 

Het water is helder en schoon. De temperatuur van het water kan een beetje koud zijn, maar in de zomer wordt het warmer. De golven op dit strand kunnen soms sterk zijn, dus wees voorzichtig met kinderen in het water.

 

Op het strand is een verscheidenheid aan watersporten mogelijk, waaronder jetskiën en parasailing. In de zomer is er ook een opblaasbaar waterpark. Kinderen spelen hier graag.

 

Alle stranden van Albufeira hebben rotsformaties die de stranden beschermen. U zult borden vinden die u adviseren niet dicht bij de rotsen te blijven. Vanwege mogelijke rockfall kan het gevaarlijk zijn om net onder de rotsen te zitten.

 

Het is mogelijk om de schoonheid van dit strand vanuit het comfort van uw bank te ervaren, door een 360 graden foto van dit strand te bekijken.

 

Stadsstrand

 

Aangezien Praia dos Pescadores een stadsstrand is, zijn sommige delen meestal erg druk. Vooral in de zomer, het strand vol mensen.

 

Uitzichtpunt

 

Op de kliffen aan de oostkant is er een mooi uitkijkpunt, genaamd Pau da Bandeira. Het uitkijkpunt heeft een prachtig uitzicht over de oude stad en Praia dos Pescadores.

 

Roltrap

 

Vanuit het gezichtspunt van Pau da Bandeira kunt u afdalen via een moderne roltrap. De roltrap brengt je rechtstreeks van de kliffen naar boven naar het strand. Het is interessant om een roltrap buiten te zien, omdat ze meestal alleen in een gebouw te vinden zijn.

 

Het plein

 

Het grote plein achter het strand is de thuisbasis van vele openluchtconcerten en andere vormen van entertainment. Het plein is omgeven door vele bars en restaurants. Er is ook een boulevard. Het is een zeer levendig gebied, vooral 's avonds. Vanaf het strand kunt u gemakkelijk naar het plein lopen en vervolgens naar het centrum van Albufeira. Je kunt hier skaten, fietsen of hoverboard. Het is ook mogelijk om een Segway te huren, zodat je een aantal van hen rond ziet rijden.

 

Elke nieuwe jaaravond is dit plein de thuisbasis van een grote show. Duizenden mensen komen hier om te genieten van het amusement en om oudejaarsavond te vieren.

 

Livestream

Onderstaande link streamt live vanaf de bovenkant van het Sol e Mar Hotel op het zuiden boven het belangrijkste strand van Albufeira. U kunt verschillende gebieden van links naar rechts en van boven naar beneden bekijken. De webcam toont een deel van het strand van Fisherman's aan de linkerkant, het hotelterras, de toegang tot de tunnel beneden, het strand Peneco, de strandlift en de ingang van de jachthaven aan de rechterkant.

 

Klik hier voor de live stream