Parque Natural da Ria Formosa


📸 Algarve Tourism / @tineameyer

Wanneer je met het vliegtuig naar de Algarve gaat, dan valt vast Ria Formosa op. Dit 60 kilometer lange labyrint van eilandjes, uiterwaarden en zandbanken ligt namelijk vlak voor Faro, waar ook de luchthaven is. Bij aankomst in het luchtruim boven Faro is dit natuurgebied meestal prachtig te zien. Maar ook vanaf de grond is Ria Formosa het bekijken waard. Hier vindt u namelijk een verrassend aanbod aan flora, fauna en schitterende stranden.


De Ria Formosa was sinds 1978 een natuurreservaat, maar werd in 1987 een natuurpark. Dit nieuw statuut had als doel het beschermen en conserveren van het lagunestelsel, de fauna en flora, de trekkende diersoorten en hun natuurlijke habitats.


Ria Formosa bestaat uit twee schiereilanden, vijf eilanden en veel water. Het is een wetland dat vol leven zit en dat sinds 1987 de status van natuurpark heeft gekregen. Het 18.000 hectare grote gebied strekt zich uit voor de kust van de Algarve.

Ria Formosa begint bij Praia do Garrão (Vale do Lobo) en eindigt bij Praia da Manta Rota (Vila Nova de Cacela). Tussen deze twee stranden liggen een aantal plaatsen dicht bij of aan de kust, waaronder Olhão, Tavira en natuurlijk Faro. Dit zijn ook de locaties van waaruit je het natuurgebied het beste kunt bereiken. Een goede reden dus om als natuurliefhebber een vakantiehuis bij één van deze steden te boeken. In Ria Formosa kun je namelijk allerlei interessante vogelsoorten tegenkomen, zoals lepelaars, purperkoeten en de geliefde flamingo. Daarnaast komen er nog circa honderd andere vogelsoorten voor. Bovendien valt er behalve in de lucht of op het land ook in het water bijzondere natuur te zien. Zo is Ria Formosa de thuisbasis voor zoetwaterschildpadden en een grote populatie zeepaardjes.

Er zijn allerlei manieren om Ria Formosa te ontdekken. Je kunt zelf te voet of per fiets het natuurgebied verkennen. Maar interessanter is het om met een gids mee te gaan, zodat je van alles te weten komt over de flora en fauna in het park. Verder zijn er georganiseerde boottochten in allerlei soorten en maten. Zo kun je de vogels bekijken uit een traditionele vissersboot of vanaf het dek van een flitsende catamaran.

Ria Formosa is bovendien een ideale plek om lange strandwandelingen te maken of om te luieren op het strand. Ga hiervoor per boot naar één van de eilanden van het natuurpark waar je eindeloze zandstranden vindt. Het eiland Cabanas is ideaal als je alleen wilt zijn. Het eiland Tavira is het enige eiland dat bomen heeft en is populair omdat het restaurants en cafés heeft. Het eiland Armona wordt bewoond door vissers.

Of doe iets heel anders. Ga naar het mooie witte dorp Cacela Velha en bezoek er de hooggelegen burcht. Hier vanaf heb je een grote hoogte een schitterend uitzicht op Ria Formosa. Maar anders dan vanuit het vliegtuig ruik je nu de zee, hoor je de watervogels en ervaart je dit prachtige natuurgebied echt!

Bron: 

https://www.portucasa.nl/weblog/post/ria-formosa-zeepaardjes-en-eindeloze-zandstranden

NCA Blik op Portugal juni 2020

4 keer bekeken

Geniet met het hele gezin, vrienden of familie van een heerlijke vakantie in onze 3 slaapkamer vakantiewoning.

Appartement A Boa Vida ligt op resort Clube Albufeira Garden Village, in Albufeira | Algarve | Portugal

VRAGEN? Neem dan contact met ons op:

vakantieinalbufeira@gmail.com

Verhuurlicentie 93431/AL      http://www.livroreclamacoes.pt 

© 2020 by Vakantie in Albufeira

  • Facebook Basic Black
  • Instagram